Share

Mivel a kezdetektől fogva az AMD termékeket részesítettem előnyben, mint az átlag, kispénzű user, aki mégis szeretne valami teljesítményt is a gépébe, ezért most szeretném nektek – remélem élvezetesen – bemutatni az AM3-as platformról AM4-es platformra történő váltásomat. Az előbb említett teljesítményt egy Intel párti ember mindig idézőjelben kell, hogy értse.

Hahaa… vagyis eddig így volt, de eljött a Ryzen korszaka az AMD-nél. A bemutatóm mentes mindenféle profizmustól és szerény is – nem mintha nem tudnék profi cikket írni 😛 Komolyra fordítva a szót, szórakoztató írásnak szánom, ami megkövetel némi “szakmai” ismeretet a jobb élvezhetőség kedvéért.

Az egész onnan indult, hogy az alig 3 éves AM3+-os FX 6300-as konfigom elkezdett rosszalkodni. Az utóbbi 1-2 héten szinte logaritmikusan nőtt a megbízhatatlansága. Random lefagyások, merevlemez és SSD elvesztések. ( mintha huss, lekaptam volna róluk menetközben a SATA kábelt. ) Ebből kifolyólag indulási nehézségek. Kábelek, meghajtók, stb.. cserélgetése, le és visszacsatlakoztatása során arra jutottunk öcsémmel, hogy alaplap és azon belül is lemezvezérlés lehet a ludas. A 3 éves konfig csak nálam robotolt 3 éve. Maga a chipset és a generáció életkorát nyugodtan megszorozhatjuk min. kettővel. Hárommal…

Hamar lezárva ezt a kis bekezdést, új hardver kell. Ha már új, akkor legyen platform váltás. Próbáltam alacsonyan tartani a költségeket, nem gamer gépet építek. ( Ha arra vársz, akkor hagyd is abba az olvasást ) Régi álmom, hogy beruházok egy Ryzen-re. A nagy Intel szorongató processzor családra. Az R7 370-es VGA kártya marad, a többi “kuka”. ( persze nem igaz, mert majd öcsém új életet lehel beléjük, hogy otthon talán még évekig szolgál az FX 6300-as )

Kiválasztás, QWL átnézés, hogy szeretni fogják-e egymást az alkatrészek és megrendelés. A Ryzen ilyen válogatós. Legalább is az elején azok voltak… Ezen nem futunk lyukra… Nem kiröhögni a Chieftec tápegységet. Egy FSP-t váltott ( ugye ez már nagyobb név? 😉 Ami zörgött, csattogott, stb… ) Hosszú évek óta látja el stabilan – papíron – 550 Watt-al a házat.

Kipakolva… ( Ha kicsit porosnak látszik, akkor nem csak annak látszik… )

Előlapi “silent” venti beszerelve. Remélem jó lesz a szélirány. A 2 db SSD-t hivatott levegőztetni, a házban lévő áramlás biztosítása mellett.

A régi konfigban ugyanis a beépítő keret nélküli “földönfutó” SSD-k hajlamosak voltak melegedni. A HDD Sentinel legalábbis nagyon izgult értük néha.

Az utódok! Ugye kellett egy alaplap, egy proci és az AM4 miatt DDR 4-es RAM.
AMD Ryzen 3 1300X
Na ez előbb hazudtam.. Ez egy “Gamer” 8 GB-s DDR4-es RAM, hűtőbordával, 2666-7 MHZ-s sebességgel. Sajnos csak egyedül árválkodik… Szerény CL időzítésekkel. Ha Gamer-ként nézünk rá. Az 1333 Mhz-s DDR 3-as RAM leváltásra szerintem elég lesz. 😉 Sok Trónok Harca reklámot néztem ezért lett sárkányos.
Nos akkor ebbe a foglalatba pikk-pakk belepattintom a “füles” procihűtőt. Menni fog ez.
Igen! Ez nem pattintós! Ez új… Nekem. Hmmm…
Öcsém iránymutatásai alapján a műanyag pattintós rész leszedve, proci a helyén. Már csak rá kell csavarozni a hűtőt. Hogy húzza is át a csavar, de nem megtépni, de azért húzzuk meg… értem én. Most vagy áthúzom a hátlapi fémkeretet a procin keresztül és akkor jól meg lesz húzva, olyan Ladásan… vagy nem húzom meg jól és akkor előjön a régi “koppanásos proci hűtő leválás”. Amikor a félmenetes csavar egy idő után elengedett és a rugók nagy erővel, szinte “kilökték” a gépház oldalán az ilyen csavaros proci hűtőket. A koppanást még hallottad a proci halála előtt, de hogy esélyed sem volt a gépet leállítani, hogy ne főzze meg a procit, az szinte biztos.
Asszem meg is húztam és nem is téptem meg… Döntsék el, hogy kinek volt elég és kinek sok.
A hatalmas m-ATX lap a testben, aminek a szíve lesz. Remélem jó sok évig! A RAM is a helyén.
Nem Gamer gép, nem Gamer ház. Nincs 35 csapóajtó és kábelsín, így érzésre és szemre rendeztem el a kábeleket, hogy “jó” legyen. Nekem tetszik! Ha rászánod az időt és jól megnézed, akkor látod, hogy minden ott van ahol lennie kell. ( Volt ezelőtt már amolyan Mucsi-s villanyszerelős videós kábelelrendezésem is.. Hogy a román mókus k.rva … ha ismerős? ) Alul a két SSD, amit telibekap az előlapi venti szele. ( Várjááál… pár fokkal emelve vannak a beépítő keretek a vízszinteshez képest, így a huzat és a meleg levegő felfelé tart… 😉 ) Felül az 500 GB-s merevlemez és a DVD.

A régi és az új konfiggal is készítettem pár általános, sablonos tesztet. Nincs osztott képernyős Youtube videó arról, hogy a jobb vagy a bal oldali ablakban veszel észre előbb 1 FPS-el többet két szinte egyforma CPU/GPU esetén. A tesztek csak csak általánosságban tartalmaznak CPU, GPU, SSD és memória értékeket, számokat. Pusztán csak az összehasonlítási arányszámok miatt. Van ahol nem is technikai paraméterek szerepelnek, hanem pl. hogy az egyik 4 Apple a másik meg 6 Apple. ( Almaaaa… De így hátha kidobja az Apple-t kereső embereknek is a cikket )

3D-s tesztekbe két okból sem folytam bele nagyon. Az egyik, hogy a VGA maradt a régi, ergo nem volt miért. A másik, hogy én akartam egy kis 3d MARK-ot vagy PC mark-ot, hogy mégis mennyit kamatoztat a VGA a gyorsabb kiszolgáló rendszerből, de egyik, ingyenes STEAM-es demo verziója sem volt hajlandó elindulni. Még jó, hogy ingyen van… Annyit tud is. Így maradtak az egyéb programok 3d-s tesztjei. Amint azt írtam arányszámnak jók.

Az AIDA pl. előre szólt, hogy ő Summit Ridge-s Ryzen-re még nem tud 100%-os pontos és hiteles mérést adni.. Még egy érv, hogy csak arányszámokról beszélünk. A régi konfig-on Win 7 futott, most Windows 10 van. 64 bit mindkettő. SSD a rendszer lemez és a tesztprogramok is ugyanarról az SSD-ről futottak. Egy kis csavar, hogy mindkét alkalommal az AIMP-ról hallgattam az online Pulsradio-t, szóval így maradt meg a hiteles összehasonlítás. 😛 A számokhoz jó nézegetést! Generációs különbség van a két konfig között. Ez minden számban látszik.

A Ryzen 3 1300X-et már úgy kell kezelni, mint egy “féláron” kapható i5-ös proci. A későbbiekben lehet még kibővítem a kép leírásokat… Van hozzájuk kommentem bőven, de most fáradt vagyok.

FX 6300-as konfig.. ( későbiekben csak FX )

Ryzen 3 1300X a későbbiekben csak Ryzen
FX cache és Memória bench
Ryzen Cache és memória bench
FX GPU/CPU teszt
Ryzen GPU/CPU teszt
FX memória olvasás
Ryzen memória olvsás
FX memória írás
Ryzen memória írás
FX CPU Queen
Ryzen CPU Queen
FX Rendszer SSD használat
Ryzen rendszer SSD használat
FX FurMark 3d eredmény
Ryzen Furmark 3d eredmény
FX PAssmark eredmény
Ryzen Passmark eredmény
FX user benchmark
Ryzen User benchmark

Az User bench mark nem kispályázik. Neki mindkét konfig csak asztali PC. De a régi csak egy versenycsónak, addig az új már egy Csatahajó…

Szerintem gyújtsuk be, Nagata Kapitány. 🙂

Köszönöm, hogy elolvastad!

Leave A Reply