Share

Ez az írásom szorosan kapcsolódik a korábbi Am3 vs. Am4-es cikkemhez. Akiknek jó a memóriája azok emlékezhetnek rá, hogy a platform váltás és a gép építése nem Gamer szándékkal történt. Sajnos vagy sem, előbb-utóbb úgyis játszani fog az ember fia a PC-n. Hát még én. 😉 A Ryzen 1300X processzor elég nagy teljesítménybeli növekedést hozott a gépházamba.

A nagy hibát ott követtem el, hogy felraktam az MSI afterburnert, így egyből láttam – amit amúgy sejtettem előre – hogy GPU limites lett a konfigurációm. Több FPS-re és szebb látvány megjelenítését lenne képes. Mivel 27″-os monitort használok, főleg 1080p felbontásban, a játékok nagy része mereven elzárkózott a HIGH grafikai beállításoktól a 2 GB videó RAM miatt, ami az R7-esen van. Különböző benchmarkok lefuttatása és összehasonlítása után arra jutottam, hogy kell egy jobb videó kártya. Na persze közel sem gamer szintű, csak olyan 30-40%-al “erősebb” kártya, ami tökéletesen kiegészítené a CPU-t. Így nem lenne CPU vagy GPU limit. ( elméletben ) Összhangban, egymás alá dolgozna a két hardver és nem bökné a csőrömet, hogy valamelyik gyengébb… 🙂

Szóval az új kártyának – amitől a 30%-os erőnövekedést várom az R7-hez képest – a majd’ 500 ezer Ft-os RTX 2080 Ti kártyát néztem ki.
30%-al csak erősebb…. Csak vicceltem!!! 🙂

Komolyra fordítva a szót az alábbi R7 370-es kerül leváltásra. 2016-os konstrukció, így kicsit eljárt felette az idő.

Sapphire Radeon R7 370 2 GB a nyugdíjazott kártya.
Nagyon jó kis kártya, szeretem. Egyetlen hátránya, hogy amikor vásároltam, akkor – anyagi okok miatt – csak a 2 GB-os verziót engedhettem meg magamnak. Újabb játékoknál ez a mennyiség már kevésnek bizonyult.

Tudom, most akkor döntsem el, hogy gamer vagy nem gamer. Játszani akarok, vagy sem, stb… Igen. Játszani akarok ( szeretnék ) én is mint nagyon sokan. Ugyanakkor nem dőlök be a marketing gépezetnek, hogy nekem mindig a legújabb és ebből kifolyólag a legdrágább hardver elem lesz a megváltóm az FPS istenségek oltárán. Ezt az elvet vallja a pénztárcám is az 1-2 évente PC-re “költhető” pénzmagot illetően, ezért ketten együtt sziklaszilárdan állunk ellent a legmerészebb marketing húzásoknak is. 🙂

Nekem aztán jöhetnek, hogy ezen most több ventilátor van, mint egy katonai drónon, és a zárt, fekete dobozházban amúgy a szivárvány minden színében pompázó RGB LED-ekkel operál – esetünkben – az új videókártya.

Nagyjából egyhetes variálás után, komoly statisztikák és elemzések olvasását követően igyekeztem az általam legalkalmasabbnak talált kártyát választani. Elég sok opció felmerült. Az újdonság varázsának engedve, hosszú évek Ati uralmát követően, most az nVidia kártyákkal szemezgettem. Kiváncsi voltam rá, hogy a legutolsó nVidia kártyám óta ami egy GeForce Mx440-es volt vajon mennyi fejlődtek a “zöldek”. 😛

MX 440

Indult a versenyben a GTX 1050 Ti, GTX 1060 valamint az idén debütált GTX 1650 is, ami leginkább egy ráncfelvarrott GTX 1050 Ti-nek nevezhető. Minden szakmai tudásomat latbavetve egyszerű cetlis-sorsolásos elven döntöttem el a tesómék segítségével a 1060 vs 1650 vitát. Nem hiszek a sorsban ( Nem SOROS!!! SORS!!! ) 3:0 arányban jött ki, hogy 1650! Így ez lett!

Gigabyte GTX 1650 OC 4 GB
Ő lenne az új generáció nálam! Mivel nagyon keveset fogyaszt, ezért nem kapott helyet rajta a 6 pin-es extra tápcsatlakozó. A hűtése is bőven túl van méretezve a teljesítményéhez képest. Megfőzni nem fogom a kártyát az tuti.
Amiért már is szimpatikus, hogy 2019-es évben gyártott és forgalomba került kártyáról van szó. Komolyabb flexelés és lemezvágó olló használat nélkül max 20 cm-es hosszúságú kártya fér a jelenlegi házamba. ( a későbbiekben előfordulhat majd egy számítógépház cserélős cikk is, de ez még a jövő titka 😉 )

Tudom, hogy pont ez a fő kritérium, de nekem tetszik külsőre ez a kártya. A 2 db ventilátor ellenére is elég szolid méretű, ezért be tudom rakni a gépházba. Nincs rajta semmi cicoma és marketing trükk. De van bakker…. RGB LED-es a Gigabyte felirat. XD Becs szó, hogy nem tudtam a kiválasztásnál erről.

A cikk második részében nem maradtok egy kis teszt nélkül. Az R7 370 és a GTX 1650 fog egymásnak feszülni ugyanazon hardver alatt és lássuk mit mutatnak a számok. Mennyiben tér el az elméletem és a valóságban mért értékek. ( mivel a cikk ezen részének írásakor még nem készültek el a tesztek, így akár az is lehet, hogy nem, vagy csak alig lesz különbség a két kártya között. Nekem a 4 GB videó RAM miatt már megérte a csere, így látatlanban is )

Most vetélytársak. Felül az R7 370, alul a GTX 1650.

Teszt konfig:

– MSI A320M PRO M2-V2 alaplap
– Ryzen 3 1300X processzor
– Kingmax 8 GB DDR 4 Zeus Dragon 2666 Mhz CL 17 memória
– Win 10 64bit, aDATA 128 GB SSD-n
– Kingstone 240 GB SSD-n a programok és a játékok
– MSI Afterburner a 3D-s méréshez

A tesztekről röviden annyit, hogy próbáltam azonos grafikai beállítások mellett tesztelni a 2 videókártyát. Ez sajnos nem mindig volt kivitelezhető, mivel az R7-es a 2 GB videó RAM miatt volt, hogy csak MEDIUM grafikai beállitásokkal volt hajlandó menni 1080p-s felbontás mellett. Ebből adódóan nem teljesen “egyformák” a teszt körülmények, de ezt nézzétek el nekem. Kezdjük is, aztán a képaláírásokban megtaláljátok a kommentjeim.

R7 370 FurMark 1080p-ben 3390 pont. Elég szép eredmény egy nem mai kártyától, de ami látható – és hallható is volt – hogy elég hamar 80 fok közelébe melegedett a kártya, amivel derekasan küzdött az egy darab hűtőventilátor… A maga módján.
GTX 1650 OC 4 Gb FurMark 1080p-ben 4708 pont. Nagyjából 40%-al jobb eredményt ért el és a két teszt alatt sem ment 60 fok felé a maghőmérséklet. ( Az első tesztnél nem futott az MSI Afterburner szóval rádupláztam 🙂 )

Itt álljunk meg pár szóra. Igazából ezután könnyebültem meg egy kicsit, hogy mégsem volt pénzkidobás a GTX. A megrendeléstől az átvételig terjedő időben nagyon sok magyar és külföldi fórumot és Youtube videót néztem a GTX-ről. Volt ahol a gamer Vérpistikék lehúzták, hogy sz.r. Más helyen Szaki Szilárd próbálta magyarázni, hogy ez új és más technika, ezért értelmetlen összevetni a nyers technikai paramétereket pl. egy 2-3 éves “más” kártyával, amik ebben az árkategóriában mozognak. Szóval mindenki hallgasson a megérzésére, a pénztárcájára és – jobb hiányában – a technikai paraméterekre és a saját maga állított elvárásokra, amikor grafikus kártyát akar cserélni, fejleszteni. Emlékeztek? 30-40%-os erőnövekedés volt az elvárásom az R7-hez képest ( + a 4 GB VRAM ) Ez maximálisan bejött rögtön az első tesztnél. 😀

Folytassuk akkor játékokkal. Három darab játékkal terveztem kipróbálni és mérni a különbséget. Képek a GTX 1650-es kártyával készültek már. Az R7 370-es eredményeit csak szöveges formában közlöm, mint ahogy azt is, ahol nem volt egyforma a tesztelés körülménye.

GTA V
GTX 1650, 1080p, High és Very High beállításokkal 76 átlag FPS ( 47 min FPS és 185 max FPS érték mellett )

A GTA V-ben az R7 370-es 1080p-ben HIGH beállítások mellett hozott 35 átlag FPS-t ( 30 min FPS és 42 max FPS értékek mellett. Nagyobb részletességet nem engedett a 2 GB VRAM ) Itt a részletesebb grafikai beállítások ellenére is kb. kétszer több képkockát adott a GTX!

Battlefield V.
GTX 1650, 1080p, HIGH beállításokkal hozott átlag 57 FPS-t ( 52 min FPS és 62 max FPS mellett)

BF V.-ben az R7 370-es MEDIUM beállításokkal hozott 45 átlag FPS-t ( 39 min FPS és 50 max FPS mellett ) Itt már nincs akkora különbség az FPS értékekben, de ne feledjük, hogy az R7-es MEDIUM-ban, amíg a GTX HIGH-ban hozta ezeket az értékeket 1080p-ben.

Metro Exodus
GTX 1650, 1080p, HIGH beállításokkal hozott átlag 60 FPS-t ( 34 min FPS és 90 max FPS értékek mellett) A kifotózott képen pont nem látszik, de itt volt megfigyelhető leginkább az, amit terveztem. Mégpedig az, hogy a lehető legjobban egymás alá dolgozik a CPU és a GPU. Nem nagyon lazsált egyik sem, ergo kiegyensúlyozott a konfig teljesítménye. 😉

A Metro Exodus-ban az R7 370-es 1080p-ben, HIGH beállítások mellett hozott átlag 28 FPS-t ( 9 min FPS és 43 max FPS érték mellett ) Itt is “matematikailag” kétszer gyorsabb lett az új kártya.

Az új kártya hűtése is nagyon jól szerepelt. Átlagban elmondható, hogy 60 fok körül járt a játékok alatt, ellentétben az R7-es 70-75 fokos üzemi hőmérsékletével.

Összefoglalva a dolgokat, nem bántam meg a cserét és a VGA fejlesztést. Ez jobban passzol az 1300X-es Ryzen alá. Passzoljon is, mivel az elkövetkező 1-2 évben nem tervezek gép fejlesztést… 😀
Ember tervez… Isten végez…

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ui.: Most gondolkozom, meg sem néztem, hogy világít-e az RGB LED a Gigabyte logó alatt, annyira fontos számomra… 😛

Leave A Reply