Share

Addig már csak biztonsági frissítések érkeznek a meglehetősen sérülékeny Flash Playerhez, az iparág pedig egyre inkább új technológiák felé fordul.

Az Adobe Flash Player az iparági összefogás hatására egyre inkább kezd kikopni a különböző weboldalakról, valamint webböngészők szintjén is egyre inkább háttérbe szorul, ami abszolút nem baj, hiszen helyét modernebb, külön bővítmények telepítése nélkül használható technológiák vehetik át. Az Adobe friss bejelentése szerint 2020 végén teljesen megszűnik a Flash támogatása, addig is már csak biztonsági frissítések érkeznek a bővítményhez, amelyet a sok-sok biztonsági rés miatt rengeteg támadás ért – és még ér is. A Flash kivezetése természetesen nem csak a felhasználók, hanem a webfejlesztők számára is jó hír.

Az elmúlt évek során több vállalat is bejelentette, hogy befejezi a Flash Player használatát, legyen szó webböngészőről, vagy a Flash Playerre támaszkodó szolgáltatásról. A Google Chrome mögött álló fejlesztőcsapat régóta dolgozik a Flash Player leváltásán, ők egyebek mellett a gyorsabb, biztonságosabb és erőforrás-takarékosabb HTML felé terelik a nagyközönséget.

Az erőfeszítések hatása remekül látszik, hiszen még három éve még a Chrome felhasználóknak több, mint 80%-a keresett fel napi szinten olyan weboldalakat, amelyeken Flash alapú tartalom található, addig ez a szám mára már mindössze 17%-ra csökkent. A tendencia persze tovább folytatódik, hiszen egyre több weboldal áll át Flashről HTML5-re. A Chrome webböngésző 2020 végéig egyre gyakrabban kér majd konkrét felhasználói jóváhagyást a Flash alapú tartalmak megjelenítéséhez.

A Firefox mögött álló Mozilla fejlesztőcsapat friss bejelentése szerint 2019-től kezdve alapértelmezetten letiltásra kerülnek a Flash alapú tartalmak a Firefox webböngészőben, a Firefox ESR (Extended Support Release) kiadásában azonban 2020 végéig továbbra is használható marad a Flash bővítmény. 2020 után, amikor az Adobe befejezi a Flash támogatását, egyetlen Firefox webböngésző kiadás sem fogja többé betölteni a Flash alapú tartalmakat. Addigra a most még Flash alapon nyugvó online játékok is átállnak az új technológiákra – az átállás már tart.

Remek példa erre a Kongregate, ami Flash alapú játékoldalt üzemeltet. Itt 2010-ben még minden játék Flash alapú volt, 2013 közepe óta azonban elindult a HTML5-re történő átállás, mára pedig a játékok nagyjából fele HTML5 alapokra költözött. És a folyamat nem áll meg.

A Flash helyét tehát az elkövetkező évek során egyre nagyobb tempóban veszik majd át az új technológiák, mint például a HTML5, a WebGL és a WebAssembly, amelyekhez már natív támogatás jár a legtöbb webböngésző esetében, azaz használatukhoz nincs szükség külön bővítmények telepítésére.

Ha tetszett ez a cikk, akkor oszd meg és uralkodj kövesd az oldalt, hogy több hasonló jellegű dologról is értesülj! 😉



Leave A Reply