Share

Az alábbi cikket Good olvasónk küldte be! Fogadjátok nagy érdeklődéssel. 🙂 (mindenki küldhet be cikket az oldalra, vagy regisztrálj vagy küld el a nyersanyagot és segítek megformázni! 🙂 )

Javítás házilag

A történet tárgya egy MSI RADEON 4850 1GB/256 bit OC videó kártya. A VGA hűtés cserélve lett egy Artic Cool Twin Turbo-ra. A videó kártya és a hűtés jól üzemelt, míg egyszer játék közben a számítógép leállt. Gondoltam biztos a windows update volt. A számítógépet újraindítottam majd ismét játék. A gép megint leállt. Ekkor már gyanítottam hogy valami nincs rendben. A felügyeleti eszközök, esemény naplóból pillanatok alatt kiderült mi is a gond. VGA Overheating! A gép amúgy ment, de a játékkal való terhelést már nem bírta. Leszedtem az oldalát benyúltam és éreztem hogy a VGA hűtőventilátor nem működik.

Ezután felhívtam a közeli számtech szervizt és bevittem. Pár nap múlva hívtak, hogy a ventilátor menthetetlen. Visszamentem a kártyáért és akkor jött a meglepi. Bár nem tudták a gyári állapotot visszaállítani de a hűtőbordára vastag fehér kábelkötegelővel ráfogattak egy-egy 9 cm rendszerhűtőt. Szó-szó összegányolták.

Maga a Twin Turbo egy rézmagos hűtő. A bordázat alumínium. A bordázatra a venti egy gyári borításban került elhelyezésre ami leszedhető, lepattintható.

ábra 1. Gyári Twin Turbo

Ezután jött az ötlet. Mi lenne ha a gyári ventilátorokat eltávolítanám majd a gyári felpattintható burkolatra felerősíteném a két házventilátort. A ok egyszerű volt. A hűtő jól üzemelt eddig. Amennyiben újat akarnék venni az 10.000 forint feletti árat kóstálna. Továbbá már így is ki kellett fizetnem a „javításért” 2800 forintot. Így karácsony előtt ez nem jó. Így maradt a házi barkács.

Ennek megvalósítása nem volt egy bonyolult feladat. A szerviz által rátett hűtőventiket a kábelkötegelő elvágása után leszedtem. Ezt követően egy kis multi géppel (csiszoló, gravírozó) levágtam a 2×4 ventilátor rögzítőt a gyári burkolatról. Így lett egy gyári burkolat 2 darab 9 cm-es lyukkal.

Ezt követően lecsiszoltam, hogy az új házventik felfeküdjenek a gyári burkolatra. Ezután kifúrtam a 2×4 rögzítő lyukat, majd a burkolat hátuljáról rögzítettem a burkolatra felfektetett ventilátorokat.

ábra 2. szétszedve

Végezetül visszapattintottam a gyári burkolatot a bordázatra.

3abraNem lett szép, de szebb mint amit a szerviz kitalált. Levehető egy pattintással így tisztítható is. Tény nem olyan mutatós mint a gyári állapot. Viszont ha szeretném a ventilátorok bármikor cserélhetőek akár ledes világítósra, vagy bármilyen 9 cm vagy 9.2 cm nagyságúra. A dolog még hibázik mert 3 pin-es csatlakozó van a ventilátorokon, nekem azok foglaltak a gépemben, így még be kell szereznem egy molex-es átalakítót.

4abraBy Good

Ha tetszett ez a cikk, akkor oszd meg és uralkodj kövesd az oldalt, hogy több hasonló jellegű dologról is értesülj! ;)

1 hozzászólás

Leave A Reply